Eksperterne skal vælger den bedste bil

Car of the Year, Årets Bil i Danmark, Van of the Year, World Car Awards. Der eksisterer en broget skare af bilkåringer.

Årets Bil i Danmark kan i år fejre 50 års jubilæum. Den danske kåring har - alene på grund af den lange historie - i mange år været genstand for international bevågenhed.

Men Årets Bil i Danmark er langt fra den eneste bilkåring.

Faktisk kan det være lidt af en jungle at orientere sig i - og derfor bringer vi her et overblik over de mest relevante priser inden for bilbranchen. 

Toyota har aldrig vundet

Årets Bil i Danmark blev sat i søen tilbage i 1969, hvor det var den sportslige Ford Capri (billedet herunder), der kørte afsted med laurbærrene.

Siden har Ford hentet yderligere seks sejre, mens Fiat faktisk har vundet hele ni gange. Til gengæld har eksempelvis Volvo og Toyota aldrig vundet.

Kåringen sker i journalistregi, idet det er MKD (Motorjournalisternes Klub Danmark), der står for arrangementet.

Vinderen findes først til foråret

Og som skrevet andetsteds her på sitet, så træder de danske motorjournalister sammen i begyndelsen af oktober, for at foretage de indledende manøvrer i kåringsarbejdet.

En endelig vinder findes først i begyndelsen af det nye år - men et finalefelt på fem biler bliver udpeget onsdag den 10. oktober.

Årets Bil i Danmark er klart inspireret af Car of the Year, der af mange bliver betragtet som den mest eftertragter kåring.

Car of the Year blev indledt i 1964, hvor det var den britiske Rover 2000, som vandt. 

Tester alle relevante bilmodeller

Den europæiske kåring varetages af godt 50 motorjournalister fra en lang række primært europæiske lande - og der ligger en intens udvælgelsesproces bag kåringen.

Således samles journalister og kandidatbiler flere gange i løbet af året med henblik på gennemgribende prøvekørsler af de mange biler.

Hvert efterår foregår Tannistesten, hvor Car of the Year-medlemmerne mødes i nordjyske Tversted i en uges tid, med mulighed for at teste alle de tilmeldte biler.

Fælles for både den danske og den europæiske kåring gælder, at alle nye biler fra det pågældende kalenderår potentielt set er med i den indledende del.

Deler biler op i kategorier

Car of the Year-vinderen afsløres i forbindelse med forårets bilmesse i svejtsiske Geneve. Senest vandt Volvo XC40 den prestigefyldte kåring.

Ud over de to nævnte kåringer findes også World Car Awards, hvor World Car of the Year bliver kåret.

Kåringen foregår i forbindelse med biludstillingen New York International Auto Show i USA, hvor en jury, bestående af internationale motorjournalister fra en lang række forskellige lande, stemmer på en række biler inden for fem kategorier.

Denne kåring er dog ikke - endnu - lige så eftertragtet som eksempelvis Car of the Year, men den har heller ikke nær så mange år på bagen. 

Årets Varebil bliver også kåret

Der findes også en global kåring for varebiler - International Van of the Year.

Den er dybest set en pendant til Car of the Year - blot for biler, som herhjemme ville blive udstyret med gule plader.

Og nå ja - så har stort set hvert eneste land i hvert tilfælde i den vestlige verden sin egen bilkåring, og dermed findes der nærmest lige så mange kåringer, som der findes bilmodeller.

Men igen: Det er Årets Bil i Danmark og Car of the Year, der tæller.

Læs mere om kåringen her - og læs om den store biludstilling af alle Årets Bil i Danmark-biler, der foregår i henholdsvis Viborg og Hvidovre her.

Her kan du lease bil med et smil